De 2e hands fiets

Bij het kopen van een fiets, hoef je niet direct te denken aan een nieuwe. Tegenwoordig zijn veel aangeboden tweedehands exemplaren ook nog van een dusdanige kwaliteit, dat ze nog wat jaartjes mee kunnen gaan.

 

Daarnaast kan men ook als men weinig geld heeft maar wel handig is, voor een lage prijs een opknapper kopen.

Keuze voor een 2e hands model
Wanneer je besluit een gebruikte fiets te gaan kopen, dan zal ook een keuze gemaakt moeten worden voor wat betreft het model. Kies je voor de stadsfiets, de omafiets een beachcruiser of het nieuwste chopper model. Of kies je liever voor een zogenaamde off-road zoals de mountainbike, ATB, BMX of racemodel. Maar ook de hybride voor comfortabele langere afstanden en de bakfiets zijn zeer populair.

Staat van de basisonderdelen
Wat van belang is bij de aanschaf van een 2e hands fiets, is kijken hoe de algemene staat ervan is. Je weet dan waar je aan toe bent voor wat betreft eventuele vervanging van elementaire onderdelen en de daarmee gepaard gaande kosten. Sommige onderdelen kun je zelf controleren, andere onderdelen zijn misschien niet zichtbaar of moeten door een specialist worden bekeken. Wanneer het een 2e hands uitvoering in een hogere prijsklasse betreft, kun je daarom het beste iemand meenemen die er verstand van heeft of vragen of je de fiets even bij een fietsenmaker kunt laten inspecteren. De volgende basisonderdelen kun je beoordelen:
• Frame. Het frame bestaat vaak uit een hoofdframe en een of meer subframes. Het is van belang dat deze frames roestvrij zijn. Beschadigingen of kleurwensen kunnen nadien altijd nog geregeld worden.
• Wielen, velgen en spaken; alle drie van belang, maar ook alle 3 makkelijk vervangbaar. Kijk goed naar de kwaliteit van de wielen en kijk of de velgen geen deuken hebben.
• Binnenband en buitenband. De binnenband en buitenband vormen samen een luchtkussen waardoor je gemakkelijk over oneffenheden van de weg kunt rijden en het rij comfort deels bepaald wordt. De buitenband zorgt voor bescherming van de binnenband en voor grip op de weg.
• Remmen. Hiertoe behoren trommelrem, velgrem, terugtraprem of schijfrem en ook de versnellingen en uiteraard is het van groot belang dat deze onderdelen goed werken.
• Voorvork met stuur, zadel, pedalen, ketting met kettingkast, bagagedrager en niet te vergeten de bel.

Aandachtspunten bij aanschaf
Bij de koop van een tweedehands exemplaar is het ook voornaam dat je nagaat waar de fiets vandaan komt. Wanneer is deze aangeschaft en is daar nog een bewijs van in de vorm van een aankoopbon. Zit er nog garantie op en is deze garantie eventueel over te schrijven op jouw naam.