Een Batavus fiets

Wie een beetje bekend is met fietsen en merken weet dat Batavus al jaren tot de top behoort als het op fietsen aankomt.

 

 

In het begin werden er door Batavus voornamelijk uurwerken en naaimachines gemaakt en verkocht. Een aantal jaar daarna werd de verkoop uitgebreid met fietsen van het Duitse merk Presto. Omdat de verkoop hiervan goed verliep, besloot men om zelf fietsen te gaan produceren en zo is de Batavus geboren. In de beginperiode had de Batuvus fiets twee namen en dit waren Batavus en Batafus. Tot 1923 zijn steeds beide namen gebruikt, maar daarna werd alleen de naam die we nu kennen, namelijk Batavus gebruikt. De andere naam is wel nog eigendom van het bedrijf.

 

Het Batavus aanbod
Batavus heeft een viertal soorten, namelijk de:
• Sportfiets, die bijvoorbeeld bij wielrennen wordt gebruikt.
• Elektrische fiets, die beschikt over een elektrische motor. Deze wordt voornamelijk door mensen die wat ouder zijn of door mensen die ziek zijn of een handicap hebben gebruikt. De fiets biedt ondersteuning bij het trappen en dit zorgt ervoor dat men toch heerlijk een stukje erop uit kan, zonder al te veel inspanning hoeven te leveren.
• Recreatie fiets. Dit is voornamelijk de uitvoering die mensen gebruiken die vaker een fietstocht maken.
• Royal Class. Het standaard model fiets, maar dan in een modernere uitvoering.
Hiernaast is Batavus ook zeer actief in het produceren van fitnessapparaten. Een aantal van deze apparaten zijn de hometrainer, de crosstrainer, de sprintfiets, de loopband en roeimachines.

Batavus als sponsor
Het merk werkt zeer nauw samen met de wielersport. Bekende wielrenners zoals Leontine van Moorsel en Erik Dekker behaalden met een Batavus veel overwinningen. Men is ook hoofdsponsor van de ronde van Friesland.

Batavus en het milieu
Batavus werkt zeer milieubewust. Voor het maken van fietsen wordt gebruik gemaakt van lakken op waterbasis. Ook heeft men een eigen waterzuivering. Er wordt dus terdege rekening gehouden met het milieu.