Informatie over soorten fietsen

Een fiets is in deze huidige tijd niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Omdat over smaak niet te twisten valt, zijn de modellen fietsen tegenwoordig ook heel divers.

 

Verschillende modellen & mogelijkheden
• ATB of All Terrain Bikes – deze zijn voornamelijk geschikt voor ruigere terreinen. In de volksmond wordt de ATB vaak over één kam gescheerd met de Mountainbike, echter er zijn wel degelijk verschillen. De ATB is een zeer stabiele fiets die zijn mannetje prima staat op bosgrond en kiezelgrond, maar ook op een gewone asfalt weg.
• Crossfiets – zoals de naam al zegt, is deze ontwikkeld om te kunnen crossen. Hij is vaak flexibel, waardoor hij geschikt is voor draaien, springen of andere trucs en kan tegen een stootje.
• Stadsfiets – onder deze noemer vallen eigenlijk vele modellen waar men in het dagelijks leven gebruik van maakt. De opoe, de hybride en de mamafiets zijn allemaal stadsfietsen. Maar ook de modernere choppers, beachcruisers of lowriders vallen onder deze noemer.  
• Ligfiets – deze is nog steeds zeldzaam en wellicht voor velen nog een rariteit. Kenmerkend is de lage zitschaal of kuipzitting, waar de fietser in lig-stand plaatsneemt. De trappers zijn in een voorwaartse positie geplaatst, maar wel op de zelfde hoogte als het zitgedeelte, echter een beenlengte verder. Een ligfiets is vaak gemaakt van superlichtgewicht materiaal en kan extreem hoge snelheden behalen.
• Mountainbike – een mountainbike is gemaakt voor het echte off-road rijden. Modderwegen zijn geen probleem, ongeplaveide wegdelen of bergachtige streken zijn zelfs favoriet. Mountainbikes zijn voorzien van  een stevig frame en dikke reliëfachtige banden.
• Racefiets – dit is een model dat geoptimaliseerd is voor het gebruik in wielerwedstrijden. Hierbij spelen zaken als luchtweerstand en gewicht van de fiets een belangrijke rol. Hij  is ideaal voor het behalen van hoge snelheden.

Wettelijke veiligheidseisen 
De veiligheidseisen zijn tegenwoordig hoger dan ooit. Op zich is dat ook wel logisch, want bij een onverhoopt verkeersongeval is de fietser nagenoeg altijd in het nadeel. De wettelijke eisen betreffen tegenwoordig onder andere goede verlichting, reflectie, stroeve pedalen, goedwerkende rem, bel, goed vastzittend stuur en handvatten.

Aanschaf van een bepaald model
De aanschaf is een geheel persoonlijke keuze. Het is wel een gegeven dat fietsen goed is voor de gezondheid, plezierig is en dat het een moment van rust en ontspannenheid creëert. Zorg bij de aanschaf dat u het model uitzoekt dat voor u het meest passend is.